Friday, 26 October 2012

"That place in town": Tentações de Goa


Last week I was in charge of taking some English friends around Lisbon for some quality time out. As a foodie, they always expect me to choose the most interesting places to eat and I have to admit that it´s quite a responsibility!
Inspired by our own nationalities –English and Portuguese – I thought what else could  best represent the alliance between these two countries than the warm scent and spices of traditional Goan cuisine?!
So at 20h30, on Thursday evening, there we were, at one of the best Goan restaurants in the city... and it was in the heart of the picturesque “Mouraria” neighborhood that we found “Tentações de Goa” (translation: Temptations from Goa).

If you are looking for authenticity, you will find it here! You can feel that this food is cooked with care and attention, and what I like the most is that you can feel that home-made taste in every single dish.
Although it is a small restaurant (therefore it´s advisable for you to book a table in advanced), the ambiance is just great! The architecture and the decoration are simple, though cosy and welcoming.

For our dinner we chose:
  • Meat samosas
  • Goan crab curry
  • Prawn curry with okra
  • Chicken Xacuti
  • Bebinca (as a dessert)
Normally, Goan cuisine is famous for being hotter than the classic Indian one. It is influenced by its Hindu origins of course, but it was the four hundred years of the Portuguese occupation which made it even richer and more varied. From South America the Portuguese brought so many new and unknown ingredients, such as chili, which became a core spice in all Indian gastronomy.
In “Tentações de Goa” you can actually feel that vibrant fusion between the Goan and Portuguese traditions. All the dishes are so beautifully cooked and balanced, and the meat samosas are just to die for! You can taste every ingredient independently and that´s what cooking is all about!

Brilliant meat samosas
Our evening feast
My prawn curry with okra
This is another charming place in Lisbon, and a good experience, which I always love to share with you. It´s a tiny little pearl hidden in one of the most typical neighborhoods of the capital city!





Location: Rua de São Pedro Mártir, 23
Phone number so you can try it: 218875824
Tentações de Goa

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Na passada semana fui incumbida da missão de guiar uns amigos ingleses por Lisboa. Sendo manifestamente uma “foodie”, todos esperam de mim a melhor escolha no que toca a restaurantes e outros espaços de degustação. Devo admitir que essa é uma grande responsabilidade!

Inspirada nas nossas nacionalidades – inglesa e portuguesa – achei que que nada representaria melhor a aliança entre estes dois país do que as especiarias e o aroma quente da cozinha tradicional goesa.


Portanto às 20h30, da passada quinta-feira, lá nos encontrávamos num dos melhores restaurantes goeses da cidade; e é no coração do pitoresco bairro da Mouraria que reside o “Tentações de Goa”.
Se procura autenticidade vai encontra-la aqui! É perceptível todo o cuidado e atenção envolvido na confecção destes pratos, e o que mais gosto é de poder sentir aquele sabor a cozinha caseira, honesta e feita na hora.
Apesar de ser um restaurante pequeno (e assim recomendamos que reserve uma mesa antecipadamente), a ambiência é óptima! A arquitectura e a decoração são simples, contudo é um espaço bastante acolhedor e simpático!

Para jantarmos escolhemos:
  • Chamuças de carne
  • Caril de caranguejo
  • Caril de gambas com quiabos
  • Xacuti de galinha
  • Bebinca (para sobremesa)


Tendencialmente, a cozinha goesa é famosa pelo seu picante um pouco mais presente do que na comida indiana, dita clássica. Esta foi influenciada, necessariamente, pela cultura Hindu, contudo foram os quatrocentos anos de ocupação portuguesa que a tornaram tão rica e variada. Da América do Sul, os portugueses trouxeram diversos produtos desconhecidos até então, como a própria malagueta, que acabou por se tornar um ingrediente base de toda a cozinha indiana.
No “Tentações de Goa” pode então sentir essa fusão vibrante entre a tradição goesa e portuguesa. Todos os pratos são maravilhosamente confeccionados e equilibrados e, devo frisar que, as chamuças de carne são divinais! Podemos efectivamente saborear cada ingrediente independentemente e, na minha opinião, cozinhar com sucesso é isso mesmo!

Assim, aqui fica a sugestão de outro espaço interessante em Lisboa. É verdadeiramente uma pequena pérola escondida num nos bairros mais típicos da nossa capital!

Localização: Rua de São Pedro Mártir, 23
Número de telefone para experimentar: 218875824

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